Főoldal
Szépvíz község
Egyház, kultúra és tudomány
Oktatás
Önkormányzat
Ifjúság
Szépvíz Község Önkéntes Tűzoltósága
Ügyintézés
Gazdaság
Turizmus, szabadidő, táborozás
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hírek, események
Nádi Suttogó
Szépvíz Rádió
Fotóalbum
Válogatott bibliográfia
Rólunk írták

HU | RO


 Ma Miklós ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.673 RON
   1 HUF = 0.0120 RON
   1 EUR = 4.921 RON

  Látogatók száma: 806849

  Keresés a honlapon:
  

Rólunk írták
Szent László emlékév

Egy hónapos rendezvénysorozattal tiszteleg a település névadója elõtt júniusban Szépvíz. A rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
(2017-06-22)
Szent László emlékév

Egy hónapos rendezvénysorozattal tiszteleg a település alapítója elõtt júniusban Csík­szépvíz. A rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
(2017-06-22)
Tíz év Szent László nyomában

Szent László-havának harmadik eseményét tartották kedden Szépvízen: az érdeklõdõk az elmúlt tíz évrõl dokumentumfilmet és fotókiállítást is megtekinthettek a polgármesteri hivatal épületében.
(2017-06-22)
Ifjúsági kalákatábor Szépvízen

Ifjúsági kalákatábor Szépvízen
(2016-08-16)
Szépvízen ingyen jár a virág annak, aki a kapuja elé ülteti

Számos színes virággal beültetett közterület és egyre több gondozott kapu eleje bizonyítja azt, hogy elérte célját a szépvízi önkormányzat által 2007-ben indított vetélkedõ, amelyben évrõl évre a leggondozottabb kapuk elejét jutalmazza a községvezetés.
(2016-08-09)
Utcafelújítás Szépvízen

Nem kevesebb, mint három éve dédelgetett terve Szépvíz Polgármesteri Hivatalának, hogy felújítják a község egyik legrégebbi utcáját. Az elképzelések szerint a beruházás finanszírozását a Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott pályázattal biztosították volna, ám a remélt támogatás elmaradt. Így új pénzforrások után kellett nézni és a munkálatok ütemét is átgondolni.
(2012-10-08)
Felújításra vár a szépvízi iskola

A mintegy négy évvel ezelõtt lezajlott belsõ átépítés után immár a külsõ felújítás is idõszerûvé vált a szépvízi Nyírõ József Általános Iskola épületénél. A tanintézmény azonban továbbra is jelentõs összeggel tartozik a korábbi kivitelezõnek, így egyelõre nem lehet tudni, mikor és milyen körülmények között kezdõdhetne el az iskola épületének külsõ rendbetétele.
(2012-10-08)
Hatalmas káposzta termett Csíkborzsovában

Egyre-másra jelentkeznek szerkesztõségünknél az idei szárazság ellenére is óriásra nõtt zöldségeikkel a gazdák. Ezúttal egy hatalmas, becslések szerint hat kilogrammos káposzta termett a borzsovai Kovács család veteményesében.
(2012-10-08)
A szépvízi káposztát is sújtja a szárazság

Az aszály miatt gyengén fejesedik a szépvízi káposzta, ha továbbra sem esik az esõ, kevés lesz a termés és a fejek kisméretûek maradnak.
(2012-10-08)
Motorosnak lenni életforma

„Dübörögtek a lóerõk”, amikor péntek délután a több száz motoros körbejárta Csíkszeredát, hogy majd a csíkszépvízi strandnál táborozzanak le a hétvégére, ahol harmadik alkalommal szervezett motoros találkozót a csíkszeredai Rebel Wolves motorosklub.
(2012-10-08)
Szarvasmarha-kiállítás Szépvízen

A környék legkiválóbb szarvasmarháit vonultatták fel Szépvízen, a szombaton megrendezett kiállítás alkalmával.
(2012-05-17)
Helyben termesztett magból lesz a híres szépvízi káposzta

A szépvízi kiskertekben nemrég elvetett káposztamagok látványos növekedésnek indultak a ragyogó tavaszi napsütésben. A községben nagy hagyománya van a káposztatermesztésnek, köszönhetõen a különleges mikroklímával rendelkezõ Nád-dûlõnek. A tõzeglápon zamatos, vékony levelû, kissé laposabb formájú káposztafejek fejlõdnek, ez együtt teszi jellegzetessé és nevezetessé a szépvízi káposztát.
(2012-05-17)
Isten dicsõségére építkeznek a hegytetõn

Haranglábat építenek a Kicsi Pogányhavas-tetõn álló Szent László-kápolna romjai mellé. A szépvízi önkormányzat közmunkával oldaná meg a kivitelezést.
(2012-05-17)
A meghosszabbított szószékrõl

Sebestyén Péter esszéket és bibliai gondolatokat tartalmazó, Gördeszkán a mennyországba és Kincs mélyre ásva címû köteteit mutatták be a szépvízi községháza pincetermében. Az alábbiakban a Marosvásárhelyi Rádió egyházi mûsoraiból ismert, szépvízi származású szerzõvel beszélgettünk.
(2012-03-02)
A tejfeldolgozásban látják a jövõt

A három községi közbirtokosság anyagi támogatásával egy napi 5 ezer literes kapacitású tejfeldolgozó létrehozásán dolgozik a csíkszépvízi Csengõ Tejszövetkezet. A mintegy 250-300 ezer eurós beruházás gépvásárlásra esõ részét pályázati úton teremtenék elõ, míg az üzemnek otthont adóépületet kulcsra készen a helyi közbirtokosság ajánlotta fel.
(2012-02-25)
Ferencz Tibor: fontosak az egyéni, közösségi kezdeményezések

A tevékenység értékelését valószínû, hogy másképp kellene felállítani, mint a 90-es években, amikor a nagy infrastrukturális beruházásaink zajlottak. Ma már apróbb lépésekben haladunk, viszont egy biztos és pontosan meghatározott cél irányába – fejtette ki Ferencz Tibor (fotó) szépvízi polgármester. A községvezetõ fontosnak tartottak kiemelni, aktív közösség nélkül elképzelhetetlen egy település fejlõdése.
(2012-01-07)
Szól a rádió – Szépvízrõl

Egy hónappal ezelõtt, azaz december 4-én délután hat órakor köszöntötte hallgatóit elõször Balázs Zsombor és Páll Zoltán, az online Szépvíz Rádió létrehozói.
(2012-01-04)
Lassan tényleg életre kel a legenda

Kicsi Pogányhavas irányába, a hajdani országúton közelítettük meg harmadmagunkkal az egykoron sûrûn látogatott emlékhelyet. Azt, ahol van egy jókora kõ, amely állítólag Szent László lovának patanyomát õrzi, az út mellett egy forrás, amelyet Szent László kútjának hívnak, és az úttól nem messze egy kápolna maradványai. „Életet szeretnénk lehelni erre a helyre” – fogalmazott Ferencz Tibor szépvízi polgármester, miközben az õsszel elvégzett tereprendezési munkálatokat szemléztük.
(2011-12-15)
Fesztivál a szépvízi káposztáskertben

Szépvíz községben szombat reggel megmozdult a három falu apraja-nagyja. A Gyimesek felé vezetõ út mellett található káposztaföldeken igyekeztek betakarítani az idei termést. A hideg ellenére már hajnalban szorgosan folyt a munka. A lovas szekereket, az utánfutós traktorokat és egyéb jármûveket roskadásig pakolták Szépvíz páratlan kincsével, majd ki-ki elindult a portája felé lepakolni a nyári munka megérdemelt eredményét.
(2011-11-19)
Rovásírásos falutáblák Szépvíz határában

Cserefából készült ízléses, szépen megmunkált falutáblákat állítottak Szépvíz község három településének határába. A kétnyelvû táblákon rovásírással is feltüntették a települések magyar megnevezését.
(2011-11-18)
Jövõre marad a szépvízi Templom utca felújítása

Nem kevesebb mint két éve dédelgetett terve a szépvízi önkormányzatnak, hogy felújítják a község egyik legrégebbi utcáját. A beruházás finanszírozását a vidékfejlesztési alaphoz benyújtott pályázattal biztosították volna, ám a remélt támogatás – minden jel szerint – elmarad.
(2011-11-18)
Új fedelet kap a szépvízi öregotthon

Az augusztus végén lezúdult jégesõ által jelentõsen megrongált tetõszerkezet cseréjét kezdték el a szépvízi öregotthonnál. A több ezer lejes értékû munkálatok során a hullámlemezeket cserepeslemezek váltják. A kivitelezõ cég munkásai szerint, ha nagyobb dõlésszöge lett volna a tetõszerkezetnek, valószínû a jégdarabok nem okoztak volna ilyen nagy kárt.
(2011-11-18)
Szüret elõtt a szépvízi káposzta

Immár negyedik éve, hogy Szépvízen, a hagyomány felelevenítésével, ismét igazi ünnep a káposztavágás. A község Gyimes felõli kijáratánál fellelhetõ területet ezúttal is szombaton, október 15-én már a kora reggeli órákban ellepik a „szüretre” igyekvõ borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák. Az arra látogatókat igazi vásári hangulat várja.
(2011-11-18)
Tájházat avatnak Csíkszentmiklóson

Újabb fontos lépések történtek Csíkszentmiklóson a hagyományõrzés tekintetében. A helyi önkormányzat vásárolt egy régi házat, melyet a szentmiklósi közbirtokosság udvarán építettek újra. A tájházat, melyben a Lakatos István csíkszentmiklósi tanár által a kilencvenes évek folyamán összeszedett néprajzi gyûjteményt tárják közszemlére, vasárnap 17 órától nyitják meg.
(2011-11-18)
Egy csíkszentmiklósi szobrász nyomában

Valószínû, hogy akkor a legnehezebb dokumentumfilmet készíteni, ha kevés adat áll a szerkesztõk rendelkezésére. Késõbb azonban ezek az alkotások különösen érdekessé válhatnak, mivel feledésbe merült életpályákat vagy eseményeket hozhatnak vissza a köztudatba. Ilyen alkotás a Mementó stúdió Kõbe vésett álom címû filmje, mely a száztíz éve Csíkszentmiklóson született Orbán József szobrászmûvész életpályáját tárja fel.
(2011-11-18)
Borzsova harmadik gyõzelme

Megszerezte harmadik gyõzelmét a román labdarúgó 6. Liga Csík körzeti csoportjában az újonc borzsovai együttes.
(2011-11-18)
Újra van csapata Borzsovának

Tizenhét évnyi szünet után újra focicsapata van Csíkborzsovának: a leginkább helyi fiatalokból álló labdarúgók a hatodik ligába neveztek be, az eddig lejátszott két meccsükbõl pedig máris két döntetlent értek el.
(2011-11-18)
Kalákában épült fel a borzsovai fürdõ

A borzsovai patak völgyében vasárnap ünnepélyes keretek között átadták az újonnan felépített fürdõt, mely egy nagy és három kisebb medencébõl áll. A létesítményt kalákában építették fel, erõsítve a helyi közösség összetartozását.
(2011-11-18)
Szabályozott patakmeder védi a szépvízieket az árvíztõl

Tíz évnyi levelezés és papírmunka, majd további, majdnem fél évtizedet tartó munkálat szükségeltetett ahhoz, hogy a szépvíziek immár ne kelljen rettegjenek az árvíztõl minden nagyobb esõzés alkalmával. A községben ugyanis befejezõdött a patakmeder-szabályozás, az elvégzett beruházást pénteken szemlézték az illetékesek és a kivitelezõ cég képviselõi. Szépvíz egyelõre az egyetlen olyan település az országban, ahol kizárólag terméskõbõl készültek a támfalak. A módszert viszont nem igazán nézi jó szemmel az országos vízügyi hatóság elsõ embere.
(2011-07-04)
Színesebbre sikeredtek az idei Szent László Napok

Szépvízen ezen a hétvégén zajlanak a XII. Szent László Napok, melynek keretében igen változatos programokkal várják a szervezõk a település minden lakóját és a helyszínre látogató távolabbról érkezõ vendégeket.
(2011-07-04)
Múltmentés Csíkszépvízen

Rendkívül gazdag és látványos kiállítást tekinthettek meg azok, akik a hétvégén ellátogattak a csíkszépvízi Kultúrotthonba. Három szépvízi magángyûjtõ úgy döntött, hogy a nagyközönségnek is bemutatják néprajzi és antik tárgyakból, valamint háborús emlékekbõl álló gyûjteményüket.
(2011-06-05)
Régi hírnevéhez méltó lesz a borzsovai fürdõ

A több mint száz évvel ezelõtt épült, ám a századfordulót követõen tönkrement borzsovai borvízfürdõ újjáépítése kezdõdött el szerdán délelõtt. A munkálatok, a Szépvíz közelében található cibrei létesítményhez hasonlóan, kaláka formájában zajlanak majd, hiszen, mint azt hivatalosságok mondják, így magukénak érzik a lakók a fürdõt, ezáltal jobban ügyelnek arra.
(2011-06-05)
Kiállítás és vásár Csíkszépvízven

Elsõ alkalommal tartanak május 28–29. között néprajzi és történeti kiállítást, valamint régiségvásárt Csíkszépvízen. A rendezvény mottója: „Van múltunk, jövõnk is lesz!”
(2011-05-26)
Erõt, tisztességet!

Vigyázzanak a fiainkra és az itthon maradottak szabadságára!” – kérte a csíkszentdomokosi polgármester a huszárokat. Lovak, huszárok, regruták, székely ruhás legények és lányok vonultak végig a felcsíki falvakon az elmúlt hétvégén: a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület huszártoborzót tartott.
(2011-05-26)
Ezer fenyõ a végekrõl

Csíkszépvíz ezer örökzöldet adományoz Cegõtelkének A Julianus Alapítvány közremûködésével a csíkszépvízi közbirtokosság vezetõsége ezer darab fenyõfacsemetét adományoz a Cserhalmi Emlékoszlop környékének a díszítésére. A Beszterce-Naszód megyei Cegõtelke határában található emlékhely Szent László királynak a pogány kunok felett aratott gyõzelmét hirdeti, az ezer fenyõ pedig ezer éves dicsõ történelmünkre kíván emlékeztetni.
(2011-04-13)
Kézzelfogható eredmények a borzsovai egyesületi csarnoknál

2007 óta mûködtet tejcsarnokot a Borzsovai Szarvasmarha-tenyésztõk Egyesülete. Az elmúlt évek igazolták, életképes az önálló csarnok mûködtetése. Az állandó és biztos tejfelvásárlásnak köszönhetõen, Borzsovában az állatlétszám nem csökkent. A tej begyûjtése és értékesítése mellett, gazdatámogató tevékenysége alapján bátran kijelenthetõ, hogy élõ egyesületrõl van szó.
(2011-02-27)
Emlékház a szépvízi örményeknek

Különleges gyûjteményt nyitottak meg nemrégiben Szépvíz központjában: a Szentháromság Alapítvány által létrehozott emlékház a környék örménységének egyetlen állandó, nyilvános gyûjteménye, és különlegessége az is, hogy egy maroknyi közösség hívta életre, és próbálja átmenteni vele múltját a jövendõnek.
(2011-02-19)
Nem középkori a Szent László-kápolna

Befejezte a helyszíni kutatómunkát Kicsi Pogányhavason, a Szent László-kápolna romjainál Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze. "Sajnos, kissé csalódott vagyok – mondta a régész –, ugyanis úgy tûnik, hogy nem középkori kápolnáról van szó."
(2011-02-19)
Kelendõ volt a szépvízi káposzta

A hideg és csapadékos idõjárás sem tudta megakadályozni, hogy szombaton reggel ismét benépesüljön a Nád-dülõ. A Szépvíz község Gyimes felöli kijáratánál fellelhetõ területet már a kora reggeli órákban ellepték a káposztavágásra igyekvõ borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák. A délelõtti órákra pedig igazi vásári hangulat uralkodott.
(2010-10-10)
Postahivatal nélkül maradt Borzsova

Futótûzként terjedt a hír a Szépvízhez tartozó, több mint 800 lelket számláló faluban, hogy a helyi postásnõ nyugdíjba vonulásával együtt a Román Posta ügynöksége is bezárja kapuit. Mint kiderült, van ebben némi igazság, azonban nem maradnak teljesen szolgáltatás nélkül a helyiek.
(2010-10-09)
Ismét régi hírnevének örvend a szépvízi káposzta

Harmadik esztendeje immár, hogy Csíkszépvízen újjáéledt a káposztavásár hagyománya. Ami pedig még ennél is örvendetesebb, a helyiek szerint a község eme jellegzetes zöldsége iránt egyre nagyobb a kereslet, az érdeklõdés. Úgy is mondhatnánk, a szépvízi káposzta lassan visszanyeri régi hírnevét.
(2010-10-09)
Megáldották az új szépvízi orgonát

Egy orgonának kell tudni sírni, örülni, dicsõségesen szólni – hangzott el vasárnap a szépvízi Szent László király templom felújított orgonájának szentelési ünnepségén. Az 1896-ból származó hangszert, amely, méretét tekintve, a csíksomlyói után a második a környéken, a helyi közbirtokosság támogatásával, három esztendõ alatt sikerült újjávarázsolni.
(2010-09-06)
Feltárás Kicsi Pogányhavason

Megkezdte a Szent László kápolna maradványainak feltárását Kicsi Pogányhavason Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze. A munkálatra a szépvízi önkormányzat megbízásából került sor.
(2010-08-09)
Filozófia és kikapcsolódás Csíkszépvízen

Egyértelmûen sikeresnek nevezték a szervezõk a július 5. és 8. között a Hargita megyei Csíkszépvízen rendezett nyári filozófus tábort, amely a szakmai kérdések megbeszélésén kívül kívül kikapcsolódási lehetõségeket és szórakoztató programot is biztosított a résztvevõknek.
(2010-07-14)
Leeresztik a szépvízi víztárolót

Fokozatosan leeresztik a Szépvízi-víztárolót – döntötte el szombaton este a Hargita Megyei Sürgõsségi Eseteket Felügyelõ Bizottság.
(2010-06-27)
Szent László-szobrot avattak Csíkszépvízen

Székelyföldön elsõként Csíkszépvízen avattak egészalakos Szent László-szobrot. A Csíkszeredához közel található Szépvíznek Szent László nemcsak patrónusa, de névadója is volt. A legenda szerint Szent László ittjártakor lovát itatva nevezte el a falut átszelõ patakot Szépvíznek. A nagy király nemcsak Csíkszépvíz, de egész Erdély védõszentje is.
(2010-06-21)
Balladamondók Csíkszépvízen

A szépvízi Nyirõ József Általános Iskola diákjai és tanárai szervezésében január 27-én hatodik alkalommal tartották meg a környékbeli iskolások balladamondó versenyét.A csíkszentmihályi, csíkszentmiklósi és csíkszépvízi iskola tanulói fõként Arany János-balladákkal készültek a megmérettetésre.
(2010-06-21)
Motorosok Csíkszépvízen

Szeptember 18–20. között elsõ alkalommal szervezi meg a csíkszeredai Profest rendezvényszervezõ iroda az Alterbike Fest I. elnevezésû, alternatív motorostalálkozót Csíkszépvízen.
(2010-06-21)
Ingyen internetezhetünk a megye húsz könyvtárában

Tizenkilenc városi és vidéki könyvtárral együtt sikeresen pályázott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, így hamarosan ingyenesen hozzáférhetõ internetes központtal várja látogatóit. Az intézményeket novembertõl összesen nyolcvan számítógéppel szerelik fel, mindegyiken díjmentesen lesz elérhetõ a világháló.
(2010-06-21)
Elmaradhat idénrõl Csíkszépvíz egyik legrégebbi utcájának felújítása

Még mindig nem lehet tudni, elkezdõdhet-e az év folyamán Szépvíz egyik legrégebbi utcájának teljes rehabilitációja. A helyi polgármesteri hivatal a vidékfejlesztési alaphoz benyújtott pályázattal biztosítana forrást a munkálatokhoz, ám az ezzel kapcsolatos eredményhirdetést hónapok óta halasztgatják az illetékesek. Legutóbb május végére ígérték az értékelések nyilvánosságra hozatalát – tudtuk meg Ferencz Tibor polgármestertõl.
(2010-06-21)
Végsõ formájában Csíkszépvíz egyik legszebb tere

Teljes pompájában várhatja keddtõl a csíki vidékre érkezõ zarándokokat a szépvízi Szent László tér.A délután folyamán ugyanis a helyi önkormányzat vezetõsége közmunkázott a környéken. Többféle fenyõt, illetve bükk-, nyír- és juharfát ültettek a szobor mögötti dombon. Egyúttal a tér szerves részét képezõ kutat is beindították.
(2010-06-21)
Rossz idõkben más szelek kell fújjanak

Tudomásul kell venni, gazdasági és erkölcsi válságot élünk. Ahhoz, hogy a dolgok mûködjenek, az adott helyzethez kell alkalmazkodni – vallotta Ferencz Tibor. Szépvíz község polgármestere szerint a nagy beruházások ideje egyelõre lejárt, ezek helyett inkább a közösségépítésre kell fektetni a hangsúlyt.
(2010-06-21)